Flip Breuer

Ik ben Flip Breuer (26) en geboren met een defect aan mijn onderbenen waardoor ik op jonge leeftijd een dubbele onderbeen amputatie heb ondergaan. Hierdoor loop ik op twee protheses. Tijdens het sporten maak ik gebruik van 2 sportprotheses/blades. Mijn onderdeel is de 400m (precies 1 rondje sintelbaan). Ik doe ongeveer 2.5 jaar aan atletiek.

Wat is je grootste uitdaging/doel op dit moment, wat wil je bereiken en hoe?

Mijn grootste uitdaging is om te werken aan mijn timing en coördinatie met mijn blades. Vanaf jongs af aan heb ik geleerd om met normale protheses om te lopen maar blades werken echter net iets anders. Naast mijn sport ben ik momenteel ook bezig met mijn Master aan de Vrije universiteit van Amsterdam.

Moet je veel doen en/of laten om je doel te bereiken?

Het vele sporten heeft zeker invloed op mijn sociale leven. Tijdens het seizoen drink ik geen alcohol. Ik lig wat eerder in bed en mis ik af en toe wat mooie momenten. Helaas hoort dit erbij en dat neem ik dan ook voor lief.

Wat is je mooiste moment in de sport tot nu toe?

Mijn oude 400m persoonlijke record in Wageningen. Voelt toch een beetje als thuiskomen daar in mijn oude studentenstad en was voor waar ik stond in die periode een super race.

Wat is het moeilijkste moment in de sport tot nu toe?

Dit jaar ben ik zeker vooruitgegaan maar niet zoveel als gehoopt/verwacht had. Dit vind ik soms erg lastig. Niet echt een specifiek moment maar meer een periode waarin het allemaal iets minder ging.

Heb je het idee dat je meer moet bewijzen dan mensen zonder handicap?

Zeker. Misschien heb ik toch een beetje last van een minderwaardigheidscomplex. Maar ik heb altijd de drang om mijzelf te bewijzen en kan slecht tegen verlies. Ik weet eigenlijk niet of dit gewoon mijn karakter is of deels komt door mijn handicap.

Wat betekent sporten voor jou in het algemeen en wat betekent Para Atletiek in het bijzonder voor jou?

Sporten is zo geïntegreerd in mijn leven dat ik er soms niet meer echt over nadenk hoe groot de rol is die het speelt. Ik wordt heel erg onrustig als ik een aantal dagen niets gedaan heb. Eigenlijk is het een beetje een soort verslaving.

Heb je tips en tricks voor beginnende sporters, onzekere sporters?

Gewoon doen!

Wie is je grote voorbeeld en waarom?

Voor Ueli Steck heb ik altijd bewondering gehad. Hij is een Zwitserse alpinist die bekend staat om zijn solo beklimmingen in extreem hoog tempo. Iemand die altijd de grenzen opzocht. Dat is hem helaas fataal geworden…hij is een paar jaar geleden overleden na een val in de buurt van Mount Everest. Iemand die precies deed wat hij leuk vond en daar geen publiek of stadion voor nodig had.

Wat wilde je worden toen je kind was?

Steenbokken bioloog. Dit kwam voort uit mijn sterrenbeeld én mijn voorliefde voor dieren. Het grappige is dat ik wel een bachelor biologie heb afgerond en mijzelf ook bioloog mag noemen. Inmiddels ben ik de affiniteit met steenbokken een beetje kwijtgeraakt 🙂

Terug naar het teamleden overzicht